banner

Een nieuwe kijkwand

Even voor Kerst 2013 ging door vandalenstreken onze kijkhut aan het Broekskot in de Hobokense Polder in vlammen op. Na 14 jaar trouwe dienst en tal van herstellingen en verbeteringen, werd onze hut plots herleid tot een hoop as.

We bleven niet bij de pakken zitten, maar gingen op zoek naar een nieuw ontwerp, dat minder vandalismegevoelig is. Intussen plaatsten onze Goudklompjes een voorlopige kijkwand, wat minder comfortabel, waar de vogels, zonder hen te storen, kunnen bewonderd worden.

De nieuwe “hut” moet aan wat voorwaarden voldoen. Er wordt gekozen voor een open ontwerp. Een gesloten hut nodigt immers jongeren te veel uit om er een clubhuis van te maken, met alle gevolgen vandien. We opteren dus voor een wand. Daarboven komen wel luifels, zodat je ook bij regenweer droog kan staan. De wand zal groter en langer zijn dan de vroegere kijkhut, zodat ook groepen en schoolklassen comfortabel en gelijktijdig kunnen kijken. De wand komt wat meer naar achter. We breiden gelijktijdig de vijver uit door de zone ten oosten en ten noorden af te graven, zodat je vanaf de wand de hele vijver zal kunnen overschouwen.

Het bouwmateriaal moet zoveel mogelijk vandalismebestendig zijn: stevig, weinig gevoelig voor graffiti, ... De keuze valt uiteindelijk op Cortenstaal, erkenbaar aan de roestlaag. Dit is o.a. toegepast aan het kijkplatform bij de leeuwen in Planckendael. In Nederland vinden we reeds kijkhutten van dit materiaal.

Maar bouwen kost geld, veel geld! Momenteel gaat de schatting van de architect wel tot 40.000 euro. Intussen hebben we gesprekken gehad met district en stad. Beide overheden zijn bereid een flinke duit in het zakje te doen. Ook hopen we enkele firma’s te overtuigen dit project te sponsoren. Maar het is duidelijk dat we zelf een flink deel zullen moeten betalen.

Wij doen een warme oproep aan onze leden en sympathisanten. Ook jij kan helpen. Stort een bijdrage op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt met vermelding van “7742 Hobokense Polder”. Voor een gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Zo krijg je op een gift van bijv. 60 euro 27 euro terug van Vadertje Staat.

kijkwand

Foto's van de werken: