Natuurpunt Hobokense Polder vzw    13 oktober 2009

In deze flits:

 • Paddenstoelen, vogels en herfstkleuren in Mollendaalbos en Dijlevallei
 • Paddenstoelenwandeling in de Hobokense Polder
 • Watervogeltellingen in de Hobokense Polder en langs de Schelde
 • Behaag..natuurlijk 2009
 • Komende activiteiten
 • Nog geen lid ?

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen,
klik dan hier.

Zo 25 oktober: Paddenstoelen, vogels en herfstkleuren
in Mollendaalbos en Dijlevallei

herfstkleuren - Wout JanssensRik Vranckx, paddenstoelenkenner, gidst ons deze voormiddag doorheen een oostelijke uitloper van het Meerdaalwoud. Nadien brengen we een bezoek aan de Langerodevijver in Korbeek-Dijle. Daar pleisteren momenteel ruim 40 grote zilverreigers.
Onze picknick verorberen we in een plaatselijke herberg, waar soep verkrijgbaar is.
Na de middag verkennen we eerst het Grootbroek in Sint-Agatha-Rode, waar knappe observaties mogelijk zijn vanuit de nieuwe uitkijktoren en de kijkhut. Afgelopen weekend hebben we er vele honderden krakeenden geteld, naast smient, slobeend, dodaars en heel wat andere soorten. We besluiten deze dag met een wandeling van 7 km doorheen een stukje Dijle-vallei en het Sint-Agatha-Rodebos met zijn mooie herfstkleuren.

Praktisch:
Vertrek om 7u45 vanaf de Kioskplaats (Hoboken) met eigen wagens.
Meenemen: stapschoenen die tegen slijk kunnen, kijker en/of telescoop, paddenstoelen- en vogelgids, picknick.
Terug in Hoboken om 19u.
Aansluiten voor het namiddaggedeelte is mogelijk.
Voorinschrijven verplicht. Dit kan tot 21/10 via Frans Thys (tel. 03/830.20.51)

foto: Wout Janssens

Zo 18 oktober: Paddenstoelenwandeling in de Hobokense Polder

vliegenzwamGidsen: Gilbert Van Ael en Siegfried Calberson
Info: Annie Vandeweyer - Van Zwieten, 03/828 37 60

Het is volop herfst en het regent eindelijk. Paddenstoelenperiode bij uitstek. We gaan vandaag eens kijken welke paddenstoelen er allemaal te vinden zijn in onze Polder.
Samen met onze gidsen Gilbert en Siegfried hopen we veel te vernemen van de zwammen. Maar we zullen natuurlijk ook aandacht hebben voor alle herfstfenomenen die nu te bewonderen zijn in het prachtige natuurgebied.
Deze wandeling kadert ook in het aanbod van de Antwerpse milieumaand.

Praktisch:
Afspraak om 9.30 u aan station Hoboken-Polder, einde Berkenrodelei.
Einde omstreeks 12.30 u
Meebrengen: waterdicht schoeisel of laarzen, verrekijker

Watervogeltellingen in de Hobokense Polder en langs de Schelde

wintertalingElke winter organiseert het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek zes watervogeltellingen in Vlaanderen (midmaandelijks in de periode oktober-maart). Bij elke telling worden alle aanwezige watervogels geteld in zoveel mogelijk gebieden.

Doel:

 • informatie verzamelen over de aantallen, de verspreiding, numerieke trends en habitatkeuze van overwinterende watervogels in Vlaanderen
 • het creĆ«ren van een referentiekader voor de interpretatie van telresultaten op regionaal of gebiedsniveau
 • bijdrage leveren aan internationaal monitoringproject “International Waterbird Census”

Al verschillende jaren nemen we in Hoboken deel aan deze tellingen. Wil je meer info over zo’n telling, neem gerust contact op.
Praktisch: Bel of mail even naar André Van Langenhove (03/288 00 81 - 0486/82 68 22) voor juiste dag en afspraakuur. Meebrengen: warme, waterdichte kledij, verrekijker.

Behaag..natuurlijk 2009

Dit jaar doet Antwerpen niet officieel mee aan de actie Behaag..Natuurlijk. Inwoners van het werkingsgebied van Natuurpunt Hobokense Polder (postnummers 2660 en 2020) kunnen toch pakketten bestellen.

 • Roep het word-bestelformulier op
 • Vul het in en stuur het aan Danny Jonckheere, Commandant Van Laethemstraat 45, 2660 Hoboken. Je kan het ook mailen aan behaag@hobokensepolder.be (je hoeft dan geen handtekening te plaatsen)
 • Stort het juiste bedrag op rekening 979-6399607-37 van Natuurpunt Hobokense Polder vzw.
 • Kom je bestelling afhalen op zaterdag 28 november tussen 12 en 14 uur bij Danny Jonckheere, Commandant Van Laethemstraat 45, 2660 Hoboken.

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Wo 21 oktober: Bestuursvergadering
 • Za 7 november: Bustocht naar vallei van de Lomme inschrijven!

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Nog geen lid ?

Ontvang je deze Polder.flits en ben je nog geen lid van Natuurpunt, dan is dit misschien een goed moment om lid te worden?
Een lidmaatschap van Natuurpunt kost 20 euro/jaar. Storten op bankrekening 979-6399607-37 van Natuurpunt Hobokense Polder vzw. Daarmee steun je niet enkel de natuur in Vlaanderen en ontvang je eveneens 4 keer/jaar Natuur.blad en eveneens 4 keer/jaar het tijdschrift Polder.blad van je plaatselijke afdeling
En het moment is zeer voordelig. Als je nu lid wordt, ben je metéén lid tot eind 2010.
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.