Natuurpunt Hobokense Polder vzw    5 oktober 2011

In deze flits:

 • Paddenstoelenwandeling in de Hobokense Polder
 • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Een jubileum: het 25e Polder.blad
 • Behaag natuurlijk: streekeigen hagen en klimplanten aan scherpe prijzen
 • Geef een Natuur.geschenk
 • 11.11.11 bijt zich vast in het klimaat
 • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 9 oktober: Paddenstoelenwandeling in de Hobokense Polder

Gids: Gilbert Van Ael
Info: Annie Vandeweyer-Van Zwieten, 03/828 37 60

In oktober valt traditioneel de Week van het Bos en bovendien is het Antwerpse Milieumaand. Aan beide projecten verlenen we graag onze medewerking.

Oktober is meestal een van de maanden waarin we paddenstoelen kunnen waarnemen. Waarom juist dan? Wat is hun functie binnen de natuur? Waarom zijn ze zo mysterieus en hebben de meesten onder ons er zelfs wat schrik voor? Waarom zijn ze moeilijk op naam te brengen?

Vragen die in de mate van het mogelijke een antwoord krijgen tijdens deze wandeling, die geschikt is voor alle beginnende geïnteresseerden die toch iets meer willen te weten komen over het wereldje der fungi.

Praktisch:
Afspraak om 9.30 u op de parkingstroken van de Schroeilaan in Hoboken even voorbij het station Hoboken Polder. Einde omstreeks 12.30 u
Meebrengen: waterdicht schoeisel of laarzen, verrekijker, eventueel paddenstoelengids

Zondag 9 oktober: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 03/828 64 03 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Onze Polder groeit en bloeit zo welig, dat naast het woensdagnatuurbeheer door de Goudklompjes er ook maandelijks een weekenddag wordt uitgetrokken voor het natuurbeheer
Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor deze zomer en het komende najaar:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container naast firma Procap
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen.
Danny zorgt steeds voor een lekkere koffiekoek voor elke noeste werker/werkster

Een jubileum: het 25e Polder.blad

Polder.blad 25Ons afdelingstijdschrift Polder.blad is weer in de bus van onze leden gevallen. En het was een speciaal nummer, namelijk het 25e! Het is extra opgesmukt en extra-dik. Als speciale attentie kregen al onze leden onze nieuwe wandelfolder over de Hobokense Polder.

welkomstpakketWie de voorbije 24 nummers nog eens wil doorbladeren, kan dat nu ook online op onze website.

Krijg je Polder.blad nog niet. Word dan lid van Natuurpunt. Of ben je lid van een andere afdeling ? Dan kan je je abonneren aan 7 euro. Zowel lidmaatschap als abonnement lopen nu tot eind 2012.

Meer info op onze website.

Behaag natuurlijk: streekeigen hagen en klimplanten aan scherpe prijzen

Ook dit jaar neemt de stad Antwerpen deel aan de actie "Behaag Natuurlijk" van Natuurpunt. Info over het aanbod en bedeling en een bestelformulier kan je vinden op de website van het Ecohuis.

Alle verdere info over onze behaagactie, zoals plantbeschrijvingen, of info over de andere 26 deelnemende gemeenten vind je op onze speciale behaagsite.

behaag natuurlijk

Geef een Natuur.geschenk

Natuur.kalender 2012 

Gedaan met de uitputtende tochten langs overvolle winkelstraten om het geschikte cadeau te vinden. Natuurpunt biedt je een selectie geschenkartikelen aan om te verrassen én tegelijk de natuur te helpen. Een deel van het bedrag gaat namelijk rechtstreeks naar de aankoop en het beheer van natuur in Vlaanderen. Van een Trappistenmandje tot een Natuur.kalender: geef een Natuur.geschenk cadeau!

Onze nieuwe kalender 2012 kan je al eens doorbladeren op onze website.

11.11.11 bijt zich vast in het klimaat

In Zuid-Amerika, Afrika en Azië betaalt de bevolking nu al de rekening van de klimaatverandering. Daar wil 11.11.11 iets aan doen. In de eerste plaats door in die landen haar partners te steunen die aan de alarmbel trekken en in actie schieten. Ze ondersteunt ook hun inzet voor het behoud van natuurlijke rijkdommen in Indonesië, Congo, Ecuador, Peru, ...
Maar 11.11.11 richt zich ook naar onze politici die er niet in slagen tot een goed klimaatakkoord te komen. Daarom roept het op om zelf een klimaatakkoord te ondertekenen op www.klimaatakkoord.be.

fietsplaatjeFietsplaatjes voor een rechtvaardig klimaat
Zin om iets te doen aan de klimaatopwarming? Een goede start is het ophangen van het 11.11.11-fietsplaatje. Want wie fietst, helpt onze CO2-uitstoot te verminderen. En dat is dringend nodig, dat weet je. Je kan de fietsplaatjes gratis verkrijgen in de bibliotheek van Hoboken.

Meer informatie in een gezellig kader
Op vrijdag 28 oktober om 19 u heb je de kans om meer te weten over de situatie in Peru. Freya Rondelez, 11.11.11-vertegenwoordiger in Lima (met Hobokense roots) getuigt over klimaatveranderingen en hoe de bewoners in het Zuiden strijd voeren voor hun leefmilieu en ons klimaat.
Ondertussen kan je genieten van een klimaatvriendelijk menu: pompoen-appelsoep, chili con carne, dessertbuffet op het inforesto van 11.11.11 Hoboken en Café Santé (Geneeskunde voor het Volk Hoboken)

Waar: zaal 'De 2 Jossen' in de Krugerstraat 24 in Hoboken
Prijs: volwassenen: € 10; vegetarisch (vooraf melden!): € 10; kinderen: € 5
Inschrijven tot 25 oktober bij Joris Verstraeten (0474/73.03.44 of 03/825.81.46)

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Dagelijks: Trekvogeltelling op de Scheldedijk
 • Weekend 15/16 oktober: Watervogeltellingen in de Hobokense Polder en langs de Schelde
 • Zaterdag 15 oktober: Duisterniswandeling in de Hobokense Polder
 • Zaterdag 29 oktober: Heksentocht in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.

Contacteer André Van Langenhove, 03/288.00.81 of Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.