Natuurpunt Hobokense Polder vzw    16 april 2013

In deze flits:

  • Wandelzoektocht en eetmaal in CultuurCafé Moretus
  • Openingswandeling Hollebeek
  • Cursus Mieren
  • Geocaching in de Hobokense Polder
  • Neem Natuurpunt op in je testament

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 28 april: Wandelzoektocht en eetmaal in CultuurCafé Moretus

Een samenwerking tussen Natuurpunt Hobokense Polder en CultuurCafé Moretus

wandelenZin in een familiale wandelzoektocht in de Hobokense Polder? Natuurpunt Hobokense Polder en CC Moretus slaan de handen in elkaar en dokteren een prettige wandelzoektocht voor jong en oud uit in het prachtige natuurgebied: de Hobokense Polder.
Na de zoektocht wordt een warm eetmaal aangeboden in het CC Moretus. En natuurlijk worden de winnaars van de zoektocht bedacht met een mooie prijs.

Praktisch:
Vrij vertrek tussen 13.30 u en 14.30 u in het CC Moretus, Berkenrodelei 36 Hoboken. De wandelzoektocht neemt ca 2,5 uur in beslag. Uiterlijke terugkeer in CC om 17.30 u.
Avondmaal, gevolgd door prijsuitreiking. Einde omstreeks 19 u.
Info en verplichte inschrijvingen ten laatste 25 april bij Luk en Ria Smets-Thys, 0477/66 94 32 of Tony De Vogelaer (verantwoordelijke CC Moretus), 03/ 827 29 45. Bij inschrijving melden wat u als avondmaal wenst: Stoofvlees met frietjes of Vegetarische spaghetti !!!
Inschrijving is pas definitief na storting van 15 euro p/p (zoektocht, eetmaal en 1 drank) op rek. BE35 9796 3996 0737 van Natuurpunt Hobokense Polder. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar betalen 8 euro. Kinderen beneden de 6 jaar: gratis.

Vrijdag 26 april: Openingswandeling Hollebeek

Foto Dirk Vandorpe
Hollebeek

De stad Antwerpen nodigt haar burgers uit: kom en hef een glas op dit nieuw stukje groen. De werken aan de Hollebeekvallei zijn afgerond. Ga mee op ontdekking door dit nieuw stukje groen.

Programma:
17.30 start wandeling doorheen de vallei in de Salesianenlaan, Hoboken (aan de ingang van het rusthuis daar)
18.30 aankomst op de nieuwe aangelegde terreinen halverwege de Hollebeekstraat, opening door de bevoegde schepenen.
19.00 genieten van een drankje, een hapje en een streepje muziek.

Praktisch:
Inschrijven verplicht voor deze openingswandeling tot woensdag 24 april via het stedelijk wijkoverleg van Hoboken, 03/ 338 30 15 wijkoverleg.hoboken@stad.antwerpen.be

Cursus Mieren

bosmierMieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen. Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen. Waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Omdat ze vrijwel overal ter wereld voorkomen, zijn ze een van de succesvolste diergroepen.

Mieren lijken soms vervelende indringers, maar het zijn bijzonder nuttige beestjes. De mieren die je meestal te zien krijgt in huis en tuin zijn de werksters. Gezien het de taak is van de werksters om voedsel te zoeken, durven deze je huis wel eens binnendringen op zoek naar eetwaar voor de hongerige larven. Daarbij doen ze niemand kwaad. Vermits de diertjes eigenlijk heel nuttig zijn in huis en tuin, omdat ze schadelijke insecten en afval opruimen, laat je ze best ongemoeid. Maar het kan wel vervelend zijn, wanneer ze de weg naar de voorraadkast met zoetigheden hebben gevonden.

Joeri Cortens, lesgever bij Natuurpunt Educatie, zal ons deze insectjes in drie lessen beter leren kennen.

Theorie:2 lessen: Donderdag 25 april en 2 mei van 19.30 u tot 22.30 u in het Gemeentelijk Sportcentrum, Jeugdlokaal onder zwembad, Kleistraat 204 Aartselaar

Praktijk: Zaterdag 4 mei van 9.30 u tot 12.30 u in de Hobokense Polder.

De driedelige cursus kost 18 euro voor Natuurpuntleden en 23 euro voor niet-leden. Inschrijving is definitief na storting van het deelnamebedrag op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling “Cursus mieren” en je telefoonnummer en/of mailadres. Info en inschrijvingen: Ria Thys, 03/289 73 66

Geocaching in de Hobokense Polder

gps 

Heb je een wandel-gps-toestel? Dan kan je op schattenjacht in de Hobokense Polder!

Op Geocaching.com vind je verschillende geocaches in en nabij de Hobokense Polder. De multi-cache "De Hobokense Polder" leidt je langs de mooiste plekjes. Deze cache werd geplaatst door MaSaLo in samenwerking met ons bestuur.

Lees meer op onze website

Neem Natuurpunt op in je testament

Infonamiddag in Mortsel

Hoe kan je je erfgenamen meer nalaten en toch een goed doel steunen?

We denken liever niet aan de dag dat we er niet meer zijn. En toch is het zinvol om dat wel te doen. Door het opstellen van een testament, komt je geld terecht bij wie je belangrijk vindt. Het is dus goed hierover na te denken, zodat je nalatenschap een bestemming krijgt die past bij je persoonlijke voorkeur. En het is een bijzonder geruststellend idee te weten dat alles geregeld is volgens je wensen.

Natuurpunt organiseert een reeks koffienamiddagen over legaten.  Als je interesse hebt om Natuurpunt als goed doel op te nemen in je testament, nodigen we je graag hierop uit. Je krijgt een overzicht van de mogelijkheden die er bestaan om fiscaal de meest voordelige werkwijze te zoeken.

Het systeem van duolegaten is erg belangrijk. Hierbij worden zowel je erfgenamen als het goede doel waaraan je nalaat er beter van. Zeker verre familieleden of mensen met wie je geen familieband hebt, zouden zonder deze formule torenhoge successierechten betalen.

Het is de bedoeling om geïnteresseerden wegwijs te maken in de moeilijke wetgeving rond erfrecht. Bovendien vertellen we je graag wat Natuurpunt kan doen met extra werkingsmiddelen uit legaten.

Je bent welkom op dinsdag 23 april in Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44 in Mortsel. Ontvangst vanaf 13.30 uur, het programma start om 14.00 uur. We eindigen om 16.00 uur waarna je tijd hebt om onder vier ogen persoonlijke vragen te stellen bij koffie en taart die we je graag aanbieden.

Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst. Alle informatie over deze koffienamiddag of je komst aankondigen: Joost Verbeke, 0477 20 47 27, 015 29 72 49, joost.verbeke@natuurpunt.be

Meer info: www.natuurpunt.be/testament

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • za 4 mei: Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder
    met aansluitend een openluchtontbijt
  • ma 20 mei: Wandelen in de Polder en openluchtkoken met verse kruiden uit het natuurgebied

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.