Natuurpunt Hobokense Polder vzw    8 oktober 2013

In deze flits:

 • Natuurgebieden in Noord-Limburg
 • Behaag...natuurlijk
 • Natuurpunt doet beroep op Den Atelier vzw voor het maken van insectenhotels
 • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Natuur.kalender 2014
 • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 26 oktober: Natuurgebieden in Noord-Limburg

Smeetshoeve - foto Luk Smets
zomerbitterling

Vandaag rijden we richting Bocholt en Bree, waar we zowel in de voor- als in de namiddag een pittige herstwandeling maken in enkele natuurparels van Limburg.
We bezoeken al zeker het Smeetshof, een mooi wandelgebied met moerassen, bossen, hooilanden en heide. In het gebied grazen ook Gallowayrunderen, altijd weer mooi en indrukwekkend om zien. We passeren ook een kijkwand en een hut, met hopelijk zicht op meerdere vogelsoorten.
's Namiddags wandelen we in de nabijgelegen natuurgebieden St-Maartensheide-De Luysen, beide prachtig gelegen aan de Abeek. Ook hier brengt de tocht ons langs enkele kijkhutten. Samen met het Smeetshof vormen deze gebieden een groot deel van het grenspark Kempen-Broek.

Praktisch:
Vertrek om 8 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar.
We zijn daar weer terug ca 19 u.
We wandelen in de voormiddag ca 6 km, in de namiddag ca 7 km.
De uitstap is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk om het kostendelend vervoer te regelen (7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur: ca 260 km, dus ca 18 euro).
Meebrengen: picknick, verrekijker, zeer stevige, waterdichte wandelschoenen of laarzen, warme (regen)kledij, fototoestel.
Info en inschrijvingen ten laatste 25 oktober bij Luk Smets, 03/289 73 66

Behaag...natuurlijk

Bijenhotelletjes te koop
tijdens Behaag..natuurlijk!
zomerbitterling

De Actie Behaag..Natuurlijk kent zijn 20e editie. Ook dit jaar doet Antwerpen mee. Traditioneel worden er haagpakketten, klimplanten en bomen aangeboden. Om deze speciale verjaardag te vieren verkopen we ook bijenhotelletjes.

Bestel uw streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen.
Tot en met 25 oktober 2013 kunt u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Bestellen

In de website van het Ecohuis vind je info over onze behaagactie en een electronisch bestelformilier. Veel info vind je ook op onze speciale website www.natuurpunt.be/behaag

Natuurpunt doet beroep op Den Atelier vzw voor het maken van insectenhotels

Fabricatie bijenhotels door De Atelier
zomerbitterling

Dit jaar kan je met de actie 'Behaag natuurlijk' voor het eerst ook insectenhotels bestellen. Voor de productie van deze hotels doet Natuurpunt beroep op Den Atelier vzw. Den Atelier is een arbeidszorgcentrum van vzw Pegode. In Den Atelier werken 40 mensen die omwille van verschillende redenen niet in de gewone tewerkstelling terecht kunnen, mee in verschillende ateliers.

De insectenhotels worden gemaakt in het houtatelier. Het is een gedroomde opdracht voor de medewerkers van Den Atelier: zij krijgen hierdoor de kans om handelingen in te oefenen en hun technische vaardigheden verder te ontwikkelen, en het product dat ze afleveren heeft een maatschappelijke en ecologische meerwaarde.

Medewerkers van Den Atelier zijn, behalve in het houtatelier, ook actief in een inpakatelier (herverpakking en eenvoudige goederenbehandeling) en via enclavewerk of werkeilanden ook op een aantal plaatsen in de Rupelregio: groenonderhoud en poetswerk in De Schorre, groenonderhoud in de gemeente Niel en fruit schillen in enkele scholen. Meer info op de website van Pegode.

Herman Van Meervenne, coördinator Den Atelier

Zaterdag 19 oktober: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

zitmaaierInfo: Danny Jonckheere, 03/828 64 03 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Eenmaal per maand plannen we ook een halve dag natuurbeheer in het weekend. Zo kunnen ook mensen die in de week uit werken gaan en schooljongeren mee de handen uit de mouwen steken en heel veel voldoening vinden in enkele uren werken in de natuur.

We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor dit najaar:

 • maaien en afvoeren van maaisel
 • onderhoud wandelpaden
 • verwijderen van exoten
 • verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch: Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma Procap. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen. Onze voorzitter en conservator zorgen voor een lekkere koffiekoek.

Natuur.kalender 2014

Natuurkelender 2014Dit jaar is de kalender is een onderdeel van een grotere samenwerking tussen Natuurpunt, fotograaf Wouter Pattyn en uitgeverij Lannoo. Samen brengen we in 2014 een boek uit met als titel: "Natuur vanuit de hemel" met unieke luchtfoto's van Vlaamse natuurgebieden. In de kalender krijg je alvast een voorproefje van dit unieke boek aan de hand van enkele foto's. Bovendien zit in de kalender een kortingbon van 5 euro voor aankoop van het boek.

Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,50 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

Te bestellen door storting op onze rekening BE35 9796 3996 0737. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in postnrs 2020 en 2660.

Wil je al eens bladeren door de kalender? Dat kan hier.

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • 15 okt: Open bestuursvergadering
 • 3 nov: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • 16 nov: Dag van de Natuur met JNM

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.