Natuurpunt Hobokense Polder vzw    7 oktober 2014

In deze flits:

  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Het Grote Netewoud
  • Paddenstoelen leren begrijpen
  • Feest !
  • Behaag..Natuurlijk 2014!
  • De natuur in jouw testament
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 11 oktober: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Foto: André Van Langenhove

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Eenmaal per maand voorzien we halve dag weekendnatuurbeheer in de Hobokense Polder
Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u.

We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor deze zomer en het komende najaar:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort
Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma Procap.
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen.

Zondag 19 oktober: Het Grote Netewoud

GriesbroekHet Grote Netewoud heeft het laatste jaar sterk in de kijker gestraan. Een deel van de opbrengsten van de mooie film "De Nieuwe Wildernis" werd immers aan dit Natuurpuntproject geschonken. Hoog tijd om er eens mee kennis te maken. Deze film is trouwens op 14 november te zien in het Cultureel Centrum van Aartselaar.
In het hart van de Kempen tussen Geel, Mol, Balen en Meerhout slingeren de Grote Nete en haar bijrivieren zich door het landschap. We gaan op ontdekking door grasvelden, moerassen, venen, heide en landduinen, en vooral enorm uitgestrekte bossen. In de loop van de jaren is de natuur er flink hersteld en zijn er prachtige natuurgebieden ontstaan. Zo is bij de locale vrijwilligers de droom gegroeid om al die gebieden met elkaar te verbinden onder één naam: het Grote Netewoud.
In de voormiddag maken we een wandeling met een plaatselijk Natuurpuntgids in de wilde struinnatuur van het Bels Broek en Heide: hectaren landduinen om u tegen te zeggen. Hier maak je kennis met de kracht van het zand.
’s Middags verorberen we onze meegebrachte picknick binnen of buiten het Bezoekerscentrum Grote Netewoud. Dranken zijn ter plaatse te kopen (koffie, thee, biosap, biobieren, ...)
In de namiddag maken we een wandeling in het Griesbroek in Balen. Dit is een lappendeken van nat riet- en moerasland, vijvers en broekbossen met omliggend cultuurlandschap.

Praktisch:
Deelname: 3 euro/persoon voor Natuurpuntleden, 4 euro voor niet-leden, ter plekke afrekenen bij de leiding.
Graag uw deelname bevestigen ten laatste 18 oktober bij de leiding. Zo kunnen we regelen dat ook mensen zonder auto kunnen deelnemen.
Kostendelend vervoer heen - en terug aan 7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur.
Vertrek om 9 uur op de parking ter hoogte van ’t Spant, Boomsesteenweg 335  Wilrijk. Terug om 18 uur.

Meebrengen: picknick, waterdicht schoeisel of laarzen, verrekijker, fototoestel
Info en leiding: Luk Smets - 0477/66 94 32

Woensdag 22 oktober: Paddenstoelen leren begrijpen

Foto: Johan Bauwens
Paddenstoelen

Paddenstoelen herkennen is geen sinecure. Je moet je er echt in verdiepen om vezelkoppen, franjehoeden, breeksteeltjes en mycena’s uit elkaar te houden en op naam te brengen. Herkennen is één ding, hun leefwijze begrijpen een ander.
De voorbije jaren hebben tal van wetenschappelijke onderzoeken nieuwe inzichten in de ecologie van paddenstoelen opgeleverd. Zo zijn we iets beter in staat om te begrijpen waarom de ene paddenstoel ergens wel of niet verschijnt, hoe zwammen onderling concurreren en wat hun precieze rol in ecosystemen is. Wist je bijv. dat sommige fopzwammen stikstof uit aaltjes halen die ze zelf doden? Of dat klimaatverandering ervoor zorgt dat judasoren nu ook vaak op beukentakken en niet enkel op vlier groeien?

Deze voordracht is gericht op een publiek dat een basiskennis van paddenstoelen bezit en vertrouwd is met begrippen als symbiont of saprofiet.

Praktisch:
De voordracht wordt gegeven door Wim Veraghtert, lesgever bij Natuurpunt Educatie.
De deelnameprijs voor deze "les" bedraagt 6 euro voor Natuurpuntleden en 8 euro voor niet-leden, te storten op rek.nr BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding "Paddenstoelen begrijpen".
Afspraakplaats: Zaal Laïs, Parochiaal Centrum, B. Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar
Wanneer: Aanvang: 19.30 u - einde omstreeks 22.30 u
Info: Ria Thys, 03/289 73 66

Feest !

feest
's Morgens

Zondag 28 september was een hoogdag voor Natuurpunt en zeker voor Natuurpunt Hobokense Polder. Aan het Steen en in de Hobokense Polder vierden we de welgeslaagde Antwerpse ledenwervingscampgne.

Ja, het weer zat helemaal mee. Maar de belangrijkste ingrediënten van het succes in de Hobokense Polder waren de enthousiaste inzet van en voorbereiding door onze vele vrijwilligers (58!). We denken aan onze gidsenploeg, Ardea en de paddenstoelkenners van Schijnvallei, die mooie en kindvriendelijke wandelpauzes verzorgden. Onze Goudklompjes leverden de nodige mankracht om alles op te bouwen en af te breken en zorgden voor een demo van onze beheermachines. Vele vrijwilligers zorgden dat de bezoekers een aangenaam verblijf hadden. Wondermooie exotische muziek nodigde uit tot een langere rustpauze.
Kortom iedere rader in dit grote draaiwerk had zijn waarde en verdient onze waardering. Een duizendtal bezoekers genoten van een fijn feest!

Een bezoekster dankte ons op treffende wijze op Facebook:

Kijk eens naar onze fotogalerij.

Behaag..Natuurlijk 2014!

BehaagTot eind oktober kan je een bestelling plaatsen voor de aankoop van streekeigen en steeds meer autochtone haagplanten, klimplanten, knotwilgpoten en 2 boomsoorten.
Als toemaatje verkopen we dit jaar ook weer bijenhotelletjes, die net zoals vorig jaar geproduceerd door de medewerkers van Den Atelier uit Niel.

Bestellen kan via de speciale website www.behaag-antwerpen.be

Behaag..Natuurlijk is een campagne van Natuurpunt in samenwerking met 30 gemeenten in de Antwerpse regio. Meer info op de website: www.natuurpunt.be/behaag

De natuur in jouw testament

legaten

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • zo 12 oktober: Feestelijke inhuldiging nieuwe gebouwen Procap
  • we 18/19 oktober: Internationale Wildwatervogeltellingen
  • za 25 oktober: 10de Heksentocht door de Hobokense Polder
  • zo 2 november: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • wo 12 november: Infoavond regionaal Uilenonderzoek 2015

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.