Natuurpunt Hobokense Polder vzw    15 februari 2017

In deze flits:

 • Pannenkoekenfestijn
 • Sponsors gezocht voor ons sportief team
 • Daguitstap de Doode Bemde
 • Natuurbeheer Hobokense Polder
 • Cowboy Dré
 • Paddenoverzet acties in Hoboken
 • Brandhout te koop tot 20 maart
 • Nieuwe stier Milow
 • Bussers gevraagd
 • Torenvalknestkast op schouw
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Za 11 maart: Pannenkoekenfestijn
ten voordele van Team Nello en Patrasche

We willen ons sportief Team Nello en Patrasche steunen! Daarom organiseren we een pannenkoekenfestijn, waarvan de opbrengst volledig naar de sponsoractie van dit team gaat. Lees hierover meer in het volgende punt.

Kom smullen van onze lekkere pannenkoeken. De opbrengst gaat volledig naar het fonds van team Nello en Patrasche.

Voor 5 euro krijg je twee pannenkoeken met koffie, thee of chocomelk.

Info verkrijgen en inschrijven kan je op onze website.

Plaats: In het zomercafé van Cultuurcaf√© Moretus, Berkenrodelei 36, Hoboken
Datum: zaterdag 11 maart 2017
Uur: je hebt keuze uit 3 uurblokken: om 15 uur, 16 uur of 17 uur.

Sponsors gezocht voor ons sportief team Nello en Patrasche

Koen - Raf - Wim - Marnix - Luk

Het team van Koen, Marnix, Raf, Wim en coach Luk is goed van start gegaan. Ze haalden als eerste ploeg het minimum sponsorgeld binnen. Ze staan nog steeds op de eerste plaats. Zullen ze dat kunnen volhouden? Daar kan jij bij helpen!

Het team Nello en Patrasche gaat het laatste weekend van juni in twee dagen wandelen van Tienen naar Mechelen en hoopt een tractor voor onze vrijwilligers van de Hobokense Polder bijeen te schrapen. Alle info vind je op de teampagina.

Ga naar de teampagina. Moedig de ploeg aan en steun hen met een gulle gift. Klein of groot, alles is welkom

Zaterdag 18 februari: Natuurbeheer Hobokense Polder

Foto André Van Langenhove

Nu zaterdag gaan we weer werken in onze mooie polder.

Wat staat er op het programma? Maaien van het graslandje halverwege het rode wandelpad, net voorbij het vlonderpad aan het honingklaverveldje.
We hebben hier al wel eens gewerkt, maar toen hebben we niet alles klaargekregen.

Dus voor diegenen die zin en tijd hebben, nu zaterdag om 9 uur aan de container achter het bedrijf United Caps. Einde omstreeks 13 uur.

Danny

Zondag 19 februari: Daguitstap de Doode Bemde

Voor deze gezamenlijke dagtocht met NP-afdelingen Aartselaar en Rupelstreek trekken we naar het natuurreservaat de Doode Bemde in Oud-Heverlee.

Dijle - foto Luk Smets

In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle ons op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. We gaan in dit prachtige natuurgebied in de Dijlevallei ook op zoek naar beversporen.

Vooraleer we op stap gaan, spreken we af in een cafeetje vlakbij het Zoet Water in Oud-Heverlee om daar de meegebrachte picknick te verorberen. Met gevulde magen kunnen we dan de wandeling van ca 8 km aanvatten. Na de wandeling is er de mogelijkheid om in een taverne nog iets te drinken.

Praktisch:
Afspraak om 11 u op de parking onder viaduct ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk. We rijden kostendelend naar de vertrekplaats.
Aansluiting mogelijk om 12 u in café "In de Molen", hoek Waversebaan en Ophemstraat bij het Zoet Water in Oud-Heverlee. Omstreeks 18.30 u zijn we terug thuis.
Meebrengen: picknick, warme kledij en stevige wandelschoenen, verrekijker

Graag je deelname even melden aan Ria Thys

Cowboy Dré

Te koop

Koop onze film over onze onvolprezen koehoeders.

Bekijk de trailer op onze website en bestel de hele film.

De opbrengst van de film gaat naar de sponsoractie van Team Nello en Patrasche.

Paddenoverzet acties in Hoboken... Helpende handen gevraagd

Padden in amplexus

Al vanaf 1985 organiseren we in de Hobokense Polder paddenoverzetacties om onze amfibieën een veilige oversteek te garanderen.
De maanden februari en maart zijn de maanden waarin de padden, kikkers en salamanders hun voortplantingspoelen opzoeken en om daar een partner te vinden. De oversteek vanuit de tuinen van Polderstad (waar ze zich 's winters ingraven) gebeurt langs de zeer drukke Scheldelei en in de achterste straten van Polderstad. De dieren worden actief in hun wandeltocht rond 19 u en dit tot ca 22 u. Bij regenachtig weer kan dit soms wel wat uitlopen.

Aan Fort 8 wordt zondag 19/2 een paddenscherm geplaatst en dit is van 9.00 tot 13.00. Info bij Danny.

Vanaf dan moeten daar dagelijks de emmers geïnspecteerd worden.

Geef een seintje aan Danny Jonckheere, 0478/33 24 27. Meebrengen voor de overzetactie: een zaklamp, warme kledij, en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.

Een uitgebreider artikel vind je hier.

Brandhout te koop

In de Hobokense Polder zijn naast de bossen ook de waterplassen, rietkragen en grasveldjes zeer waardevol. Om deze te behouden, is het noodzakelijk de verbossing tegen te gaan. Dat levert nogal wat hout op. Kom je mee werken, dan mag je daar gratis over beschikken. De rest stellen we te koop.

Brandhout, voornamelijk wilg, is te koop aan 30 euro per stère (dit is ongeveer 1 m3). Ledenprijs: 25 euro.
Je kan nu bestellen bij onze conservator Wim Mertens (0499 58 99 16). Deze verkoop loopt tot 20 maart.

brandhout

Stier Milow

Geïnteresseerde stier - foto André Van Langenhove

Op 20/01/17 heeft de stier Milow de kudde van de Hobokense Polder vervoegd.

Om de Gallowaykudde van Natuurpunt jong en vitaal te houden moet er regelmatig gekweekt worden. Oudere dieren worden afgevoerd, als ze het moeilijk beginnen te krijgen op terrein.

Afhankelijk van het aantal kalfjes dat er geboren wordt, zal Natuurpunt bekijken welke dieren eventueel elders kunnen ingezet worden, zodat de graasdruk in ons natuurgebied niet te hoog wordt.

André

Bussers gevraagd

Ons ledenaantal heeft de kaap van 900 bereikt. Het aantal nummers van ons tijdschrift Polder.blad bereikt, inclusief abonnementen en ruilnummers, stilaan de 1000! Op zich zeer goed. maar er ontstaat een probleem. Vanaf 1000 exemplaren mag dit blad niet meer afgegeven worden bij de post in Hoboken, maar wel bij Antwerpen X. Dit is echter ver in de haven gelegen ten noorden van Antwerpen. Een hele klus dus met tijdverlies in files.

We willen dit vermijden door een gedeelte van de boekjes in Hoboken en op het Kiel zelf te bussen. Help je ons een handje? Wil je in jouw buurt 4 maal per jaar een wandeling maken en onze tijdschriften bussen? Geef een seintje aan leden@hobokensepolder.be

We proberen de werklast mooi over de kandidaten te verdelen. Je kiest zelf hoe groot je wandeling mag zijn.

Torenvalknestkast op schouw

Op 12 februari heeft onze vogelwerkgroep ARDEA een Torenvalk-nestkast opgehangen aan de geklasseerde schouw bij de Benzineweg - Hobokense Polder.

Meer info op de blog van Ardea.


Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

 • Za 25 feb: Halsbandparkiettelling in Kielpark,
  Antwerpen-Kiel
 • Zo 5 maart: Zwerfvuil ruimen
 • Vr 10 maart: Info-avond middelste bonte specht

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.