Natuurpunt Hobokense Polder vzw    21 juni 2017

In deze flits:

  • Nachtzwaluwtocht Grenspark De Zoom
  • Vlinderwandeling in Middelheimpark
  • Sponsoractie: de laatste dagen!
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Za 24 juni: Nachtzwaluwtocht Grenspark De Zoom

Gids: Luc Van Schoor - 0494/33 63 09
Leiding: Rudy Vansevenant 0475/49 03 68

Vandaag wagen we ons aan een excursie in het avonduur en gaan we op zoek naar de nachtzwaluw, één van de meest mysterieuze ornithologische wezens in onze contreien. De nachtzwaluw is zeker geen zwaluw, maar wat dan wel? In de volksmond ook wel geitenmelker genoemd, maar waarom? Pas laat in het voorjaar komt hij terug uit diep Afrika en nestelt zich dan in het halfopen heidelandschap. Geruisloos vliegend, stil zittend op de grond, uitstekend gecamoufleerd. Niet of nauwelijks te ontdekken. Totdat hij zijn bevreemdende zang laat horen. Het monotone ratelende geluid dat ze produceren, is met weinig andere vogelgezangen te vergelijken. Het maakt wel hun aanwezigheid meteen duidelijk.

Voor deze boeiende vogel trekken we zoals twee jaar geleden nog eens naar Grenspark De Zoom- Kalmthoutse Heide. De prachtige Kriekelaarsduinen die we doorkruisen, bieden een heerlijke afwisseling van bossen, heide, stuifzand waar jaarlijks meerdere koppels nachtzwaluw tot broeden komen, ook nu weer. EEN DIKKE AANRADER!!

Garanties zijn er nooit met vogels, maar als het weer meezit (droog en niet te veel wind), bestaat zeker ook de kans dat we enkele exemplaren in het laatste schemerlicht in het vizier krijgen. Met wat geluk treffen we nog enkele andere schemer- en nachtdieren.

PS. Zondag werden er tijdens de voorbereiding 6 (!) zingende nachtzwaluwen waargenomen, sommigen dichtbij te zien. Daarnaast ook nog jagende boomvalk, roepende bosuil en juv. ransuil (ja, die van de rode lijst NL)

Voor deze bijzondere excursie vervangt Luc Van Schoor, onze eigenste ARDEA vogelgids, Ignace Ledegen van het Grenspark die onbeschikbaar was op deze avond.

Afspraak: vertrek met eigen wagens (kostendelend vervoer!) om 19.30 u. aan 't Spant op de Boomsesteenweg te Wilrijk. Het einde is voorzien omstreeks 23.45 u. ter plaatse. De te wandelen afstand bedraagt ongeveer 6 km. Contacteer bij slechte weersvoorspellingen best op voorhand de gids of leiding om na te gaan of de tocht wel door gaat.

Mee te brengen: verrekijker, fototoestel, aangepaste kledij en muggenmelk.

Zo 9 juli: Vlinderwandeling in Middelheimpark

Gidsen: Wim Mertens en Toon Verbruggen
Inschrijven bij Ria Thys

Ook verzot op vlinders? Kom dan naar het Middelheimpark en ontdek verschillende soorten dagvlinders. Dagpauwoog, atalanta, bont zandoogje... Het zijn maar enkele soorten die tussen de beelden in het park rond fladderen.

Icarusblauwtje
Foto: Toon Verbruggen

Samen met Wim en Toon loop je langs de wilde stukjes van het park en ga je op zoek naar dagvlinders. Of je alle soorten gaat zien, kunnen we niet garanderen. Maar wel verwondering en ontspanning!

Deze wandelingen kaderen in de samenwerking tussen het Middelheimmuseum en Natuurpunt: een samenwerking die al zeker een volledig jaar zal lopen. Meer over deze samenwerking in het komende Polder.blad.

Praktisch:
Afspraak aan het kasteel (onthaal/shop), Middelheimlaan 6, 2020 Antwerpen
De wandeling is gratis, maar inschrijven is nodig.
Stuur een mail naar ria.thys@telenet.be of telefoneer naar 0476/33 79 36.
Maximum 25 deelnemers per gids. Einde om 16 u.
Opgelet! Bij regenweer of felle wind gaat de wandeling niet door. Dan houden vlinders zich verscholen.

Laatste kans: sponsors gezocht voor ons team Nello en Patrasche

Koen - Wim - Raf - Marnix - Luk

Wel heel spannend voor onze sponsoractie!
Gisteren stonden we terug op de eerste plaats. Maar het is haasje-over spelen. Vandaag zijn we weer tweede!
Help ons de eerste plaats behalen! Je kan tot vrijdagavond nog een gift doen.

Ga naar de teampagina. Moedig de ploeg aan en steun hen met een gulle gift. Klein of groot, alles is welkom

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.