banner

Plaatsing van de nestvalkenkast

Joris Van Reusel, 4 december 2012

Op 4 december is de broedkast op Silvertop 2 geplaatst, alles verliep zeer goed. Het ging zelfs sneller dan verhoopt, want rond 13.30 u waren we alweer beneden, opgeruimd en ingepakt, blij dat het gelukt was.

SlechtvalkennestkastToch stonden we de hele voormiddag, van 8.30 u af, met een dozijn mannen, te midden van stenen, kabels, bouten, boormachines etc gespannen te werken, tussen de regenbuien door. Gelukkig viel dat nog mee, en kwam de zon er zelfs af en toe even door. Het schitterende uitzicht inspireerde de fotografen Jan en Guy tot indrukwekkende reeksen foto's en er werd zelfs naar de vogels gekeken. Een vlucht ganzen vloog over de stad.

De werkkracht van de 'Goudklompjes', met oa Roger en Franz was niet te schatten. In een 'wip en een gauw' waren de stenen boven, was een hijs-systeem geinstalleerd en werden ter plaatse nog profielen geboord en gemonteerd. Aannemer Rudy De Buck en zoon Glenn sprongen ook onmiddellijk bij waar nodig en zorgden voor de deskundige verankering van de tige in het dak en de waterdichting.

Tegen 9.40 u stond het team van FIR beneden, met de kast en het platform. Manu en Gust regisseerden de montage ervan en de positionering, terwijl Guy van op het technisch terras aanwijzingen gaf.

Tegen 11 uur werd begonnen met de bouw van de steunpunten en de onder-ballast.
Vooraf had ik zelf met Luc Schnieder van Woonhaven een kort plaatsbeschrijf gemaakt en kreeg ik een set sleutels overhandigd - verder te regelen met Woonhaven. In de gangen en liften maakten bewoners korte opmerkingen, maar vaak enthousiast en zeer vriendelijk. Enkelen waren erg geinteresseerd.

Tegen de middag kon de kast 'gevuld' worden met een speciaal natuurlijk granulaat, en werd het geheel nog eens verankerd met een staalkabel aan de veiligheidsankers op het dak. De kiezel van het dak werd weer goed verspreid, en een beetje kiezel werd gebruikt om de ballasten bovenaan af te werken. Met nog een laatste druktest en een groepsfoto zat het er dan op. Zonder één schrammetje is het dak, het terras, de traphal, de gang en de lift achtergebleven. Geweldig! We hebben nog wat nagekaart bij een heerlijke kom broccollisoep beneden in de Manus.

Het moet rond 14.15 u geweest dat 'de mannen van FIR' vertrokken, en van op de parking zagen zij toen al het koppel slechtvalken boven de kast rondvliegen!

Info per email: slechtvalk@hobokensepolder.be